Cum putem transforma treburile casnice intr-o activitate educativa pentru copil?
Suntem din ce in ce mai presati de timp si de cele mai multe ori trebuie sa facem compromisuri. Acestea sunt facute in detrimentul timpului petrecut cu cei mici iar efectul este vizibil in dezvoltarea lor ulterioara. Nesiguranta, agresivitatea, lipsa de respect fata de autoritate sunt cele mai frecvente manifestari ale lipsei de atentie din partea parintilor. Timpul insuficient petrecut alaturi de copii este vinovat pentru lipsa echilibrului psihic al acestora, de care au atata nevoie in primele perioade ale evolutiei lor. Dupa 3 ani copilul isi va modela comportamentul social in urma activitatilor de gradinita, dar stabilitatea sa afectiva va fi in continuare in responsabilitatea parintelor.
Nu exista solutii imediate pentru o familie in care ambii parinti au cariere solicitante. Puteti folosi, insa, mai bine timpul limitat pe care il aveti la dispozitie pentru a-l petrece alaturi de familie. Iata cateva recomandari pentru a putea integra treburile casnice in activitatile copilului, reusind astfel sa petreceti timp de calitate cu el.
1. Lasati emotiile negative la intrare
Stresul de la serviciu, incarcarea emotionala negativa si oboseala va pot lasa indiferent la propunerile de joaca ale copilului.
5 treburi casnice pe care copiii ar trebui sa le faca. Ghid pe varste
2. Folositi „cele 5 minute de ascultare”
Fiti entuziasmat si ascultati-l pentru cateva minute dupa ce ajungeti acasa. Este important sa-i valorizati sentimentele si preocuparile. Daca sariti cele 5 minute de ascultare, in timp copilul va considera ca este inutil sa comunice cu parintii si se va izola fizic si pshic.
3. Transformati activitatile casnice in distractie
Atitudinea fata de activitatile casnice este esentiala pentru copil. Daca oftam si suntem suparati pentru ca trebuie sa spalam vasele sau sa facem curat, copilul va avea aceeasi atitudine fata de activitatea respectiva. Multi parinti ajung sa motiveze financiar copiii pentru a-si face ordine in camera. Plecati de la inceput cu o atitudine pozitiva. Faceti un concurs: „care termina primul de sters praful” sau puteti sa-i explicat copilului ca, daca va ajuta, veti avea mai mult timp pentru joaca ulterior: „daca terminam pana la ora 12, mergem in parc”. Sunt de folos si jucariile care imita obiecte casnice cum ar fi mopul sau fierul de calcat.
Citeste continuarea: 1 2
UNIVERSUL răsplătește aceste 4 ZODII începând din 16 mai 2025. Vezi dacă ești și tu pe listă!